Hälsocoachens tips för en sund viktminskning

Att ta genvägar när det kommer till viktminskning är vanligt. Men det kan vara skadligt för kroppen. Tuva Wedberg, Personlig tränare och Hälsocoach, ser det ofta i sitt arbete.

– Kroppen försätts i en typ av stress och rubbar balansen i hormonsystemet. När du nått din målvikt och sedan börjar leva ”normalt” igen, inser du att du snabbt lägger på dig kilona igen och ofta i en snabbare takt än tidigare.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XL-S MEDICAL
D

et finns tusentals metoder, kostscheman och träningstyper. Alla med samma mål – att du ska minska i vikt. Det kan vara lätt att stirra sig blind på alla tips och metoder och därför vill vi oftast att det ska gå snabbt och vara enkelt.
Men som med mycket annat finns det inga genvägar till en hälsosam livsstil. För om du ska göra det på riktigt och lyckas hålla din vikt, utan att kroppen tar skada, behöver du göra det ordentligt.

Det är en stor omställning för många och det kan vara både läskigt och stressande.

– Det vanligaste önskemålet jag får från kunder när det gäller viktminskning är ”jag vill gå ner i vikt och jag vill ha snabba resultat”. En ”quick fix” innebär en ohälsosam viktminskning. Ofta  krävs det en extrem diet som är kalorisnål och träning som tär på kroppen eftersom du inte får i dig tillräckligt med näring från kosten. Det gör att din kropp försätts i en typ av stress och rubbar balansen i hormonsystemet.

Tuva Wedberg

Tuva Wedberg arbetar som personlig tränare, hälsocoach och kostrådgivare. I sitt arbete hjälper hon personer att hitta en sundare livsstil och gå ned i vikt på rätt sätt.
En hälsosam viktminskning är enligt Tuva mer humant för kroppen och gör att du gillar resan mot ditt mål.

– Du är inte hungrig och grinig. Din kropp hinner anpassa sig till förändringarna du introducerar och du skapar en balans som gör det möjligt för kroppen att förändras och göra det den är bra på.

Varför tror du många tycker det är svårt att lägga om sin kost och börja röra på sig? 

– Det är en stor omställning för många och det kan vara både läskigt och stressande. Många ser det som ett stort projekt som tar tid och måste planeras in och det blir ofta ”jag tar det sen”. Ovissheten om hur det ska gå till och att fråga om hjälp är också en stor svårighet hos de flesta.

Ta hjälp på vägen

P

recis som att ta hjälp av en personlig tränare eller kostrådgivare finns det produkter som kan hjälpa dig på vägen till en sundare livsstil.
XL-S MEDICAL erbjuder en serie produkter som är framtagna av experter och har en klinisk bevisad effekt att hjälpa till med viktminskningen.

– Att ta hjälp av proffsen är något som jag verkligen uppmuntrar. Produkter från XL-S MEDICAL kan hjälpa en att boosta sin viktminskning om man i övrigt sköter träning, kost och sömn som man ska. Dessa produkter är en hjälpande hand men såklart inte hela lösningen.

Vad är ditt bästa tips till den som vill leva mer hälsosamt? 

– Minska stressen och hetsen kring just viktminskningen. Gilla resan mot ditt mål och gå mer på hur du känner dig och hur du mår hellre än att räkna kalorier och nummer på vågen.
Lägg in en ny rutin i taget och få den att sitta innan du introducerar en ny.
Var inte rädd att fråga om hjälp och ha roligt på resan, avslutar Tuva Wedberg.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XL-S MEDICAL

XL-S MEDICAL är en serie medicintekniska produkter som rekommenderas endast till personer över 18 år. Produkten är avsedd för viktminskning vid övervikt (BMI över 25). Efter viktminskning kan den användas för viktkontroll. Ta inte XL-S MEDICAL under graviditet eller amning. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB. www.xlsmedical.se.